...po ideji @stankovic.dejana

Sastojci za 2-3 osobe:
100g zrna prosa
2 jaja
2 kašike maslinovog ulja
100g svežeg niskomasnog sira
100g praziluka
1 kašičica soli i biber po ukusu
Priprema:
Proso lepo operite i stavite da se kuva 15-ak minuta u 300 ml vode (ukoliko imate vremena, prethodno ga poptopite u vodi na par sati ili preko noći).
Kada sa proso skuva (upije svu tečnost i zrno bude meko), sklonite sa ringle i uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
U činiji umutite 2 jaja, ulje, so i svež sir. Dodajte kuvani proso, praziluk isečen na tanke kolutove i pobiberite po ukusu. Preručite smesu u vatrostalnu ili keramičku posudu, pospite semenkama po želji i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta.
Pita je rastresita jer ne ide brašno već je od celog zrna, ukus je blag a dominira praziluk, pa ako ste ljubitelj navalite - a iako niste, dajte šansu ovoj piti, odlična je!