Blue Flower

Obrok salata sa heljdom i šparglom



Vreme pripreme: 25minuta

Sastojci za jednu porciju:


- 50g heljde u zrnu (sirove)
- 2 kašike mlevenih oraha
- 2 jaja
- veza špargli, oko 150g


Za preliv:

- 3 kašičice grčkog jogurta
- 1/2 kašičice senfa
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 kašičica soka od limuna ili bazamiko
- na vrh kašičice začini (so, biber, beli luk u prahu)


Priprema:

Heljdu dobro isperiti i staviti da se kuva, u dva puta više vode. Kada se skuva, oprati je hladnom vodom kako bi uklonili gorak ukus. Jaja skuvati i naseći na kockice.
Šparglu očistiti i oprati, iseći na kraće štapiće i staviti da se kuva 3-4 minuta u slanoj ključaloj vodi. Nakon kuvanja isprati pod mlazom hladne vode kako bi zaustavili proces kuvanja. Sastojke za preliv sjediniti. U tanjir staviti heljdu pomešanu sa mlevenim orasima, preko jaja, špargle, prelijte dresingom i uživajte u obroku!

Savet plus: - Heljdu je najbolje ostaviti na par sati ili preko noći potopljenu u vodi kako bi se oslobodila fitinska kiselina. Ova kiselina za sebe veže razne minerale iz našeg tela i čini ih nedostupnim i neiskoristivim. Da ne bi sebi uskratili prekopotrebne minerale i loše uticali na određene enzime, sve žitarice, mahunarke i semenke bi trebalo potapati pa termički obrađivati.  Ukoliko ne volite ukus heljde možete zameniti ovu namirnicu u receptu drugim izvorom ugljenih hidrata, poput kinoe, prosa, pirinča, testenine…

pocetna strana 1

 Dobro došli na Big mama healthy food! Biću vam saveznik u kreiranju zdravijih obroka.

Delim sa vama proverene recepte bez belog brašna, rafinisanog šećera i ulja.

Opširnije

Free Joomla templates by L.THEME