Ovo je predlog za lagani ručak. Spreman je za pola sata i možete ga prilagoditi svom ukusu i namirnicama kojima raspolažete. Neću vam pisati tačne mere jer zavisi od broja osoba za koje spremate, to ćete sami odrediti.
-tikvica
-tunjevina u salamuri
-crni luk
-kukuruz šećerac
-crvena paprika
-pasulj iz konzerve
-mocarela
-so, biber, peršun
Mladu tikvicu operite (nemojte ljuštiti) i rasecite uzdužno na pola. Oštrom kašikom izdubite sredinu tikvice (sačuvajte sredinu, trebaće za fil). Tikvice stavite u vatrostalnu ili keramičku posudu, premazanu maslinovim uljem, posolite, pobiberite i stavite da se peče 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Za to vreme pripremite fil za punjenje:
U tiganju, na srednjoj temperaturi ringle, zagrejte kašiku maslinovog ulja pa upržite sitno seckan crni luk. Kada se luk uprži, dodajte onu sredinu od tikvice isečenu na kockice i crvenu papriku, takođe sitno isečenu. Propržite kratko dok ne ispari tečnost koju će povrće pustiti, pa dodajte oceđenu tunjevinu, kukuruz šećerac i pasulj. Posolite i pobiberite po ukusu pa dodajte sveže seckani peršun.
Izvadite tikvice iz rerne, napunite ih filom, po želji možete staviti mocarelu preko. Zapecite tikvice još 15 min na 180 stepeni.
Prijatno!