Vreme pripreme 30 minuta
Serviranje za 2 osobe
Sastojci:
-400g leblebija (jedna konzerva)
-50g prosa
-pola glavice crnog luka
-jedan čen belog luka
-pola sveže ili kašičica aleve paprike
-so, biber, peršun po ukusu
-kašika maslinovog ulja
Priprema:
Proso skuvajte u 200ml vode (poželjno je da ga prethodno potopite na par sati). U secko dodajte leblebije, skuvani proso i sve ostale sastojke. Usitnite sastojke kratkim pulsiranjem, da bi se sastojci samo povezali i blago usitnili a ne da se smesa pretvori u kašu. Znači iz više kratkih poteza secka to radite i dobićete gustu, lepljivu smesu Zatim, vlažnim rukama oblikujte deblje pljeskavice, Ređajte ih na papir za pečenje i pecite kratko, 15-ak min na 200 stepeni dok blago porumene, i sačekajte sa se ohlade jer će biti jako mekane dok su tople. Možete ih pržiti i u tiganju ali su tada masnije i samim tim kaloričnije.
Poslužila sam ih uz tuna salatu (tunjevina, paradajz, krastavac, luk i začini) i malo grčkog jogurta.
*Umesto prosa može kinoa, bulgur, kus-kus…