- bez jaja
- bez mleka
- bez glutena
- niskokalorične (u odnosu na klasične palačinke)
U ovom receptu koristi se akvafaba - voda u kojoj je kuvana leblebija, ili ona voda iz limenke ili teglice u kojoj stoji leblebija. Znači, kada kupite npr. limenku leblebija, ocedite tečnost, to je akvafaba a leblebije iskoristite za neki drugi recept. Od jedne konzerve imate oko 100ml akvafabe koliko vam je i potrebno za ovaj recept. Veganima služi kao zamena za jaja tj. belanca, ali čak i ako niste vegan, akvafaba vam će koristiti tokom posta ili ako jednostavno želite da uštedite koju kaloriju više.
Mokri sastojci:
- 100ml akvafabe
- 2 banane
- 1 kašika meda
- 1 kašičica arome vanile
- 20g kokosovog ulja (otopiti)
- 100ml gazirane vode
Suvi sastojci:
- 100g heljdinog brašna*
- 100g pirinčanog brašna*
- 20g mlevenog lana (1 puna kašika)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli
Priprema:
U većoj činiji pomešajte sve suve sastojke.
U blenderu umutite mokre sastojke, sve osim gazirane vode i blendajte oko minut vremena.
Dodajte sjedinjene mokre sastojke suvim, pa dodajte sada i gaziranu vodu i sve sjedinite žicom.
Peći male palačinke na umerenoj temperaturi ( ide sporije ali cete biti sigurni da su lepo pečene).
Ja sam koristila po kašiku smese za jednu palčinku, dobila sam 15 komada. Dok se peče donja strana možete poklopiti tiganj.
Filujte po želji
Prijatno!

*ukoliko vam ne smeta gluten možete koristiti bilo koju vrstu integralnog brašna u istoj količini
