Sastojci:
-250g speltinog mekog brašna T630 (ili prosejte integralno)
-1 kašičica praška za pecivo
-50g mlevenih oraha (i još 2-3 kašike za posipanje)
-1/4 kašičice cimeta
-rendana kora pola limuna
-2 kašike ulja od koštica grožđa (ili maslinovog ulja)
-1 puna kašika meda (i još kašika-dve za premazivanje gotovih mladenčića)
-oko 150-170ml mlake vode da se zamesi meko testo
Priprema:
Brašno i prašak za pecivo promešajte u činiju, dodajte orahe, cimet, koru limuna, med i ulje. Dodajte postepeno vodu i zamesite testo, najpre varjačom ili špatulom, a zatim rukama na pobrašnjenoj radnoj površini dok ne izradite fino meko testo. Ostavite da odmori pola sata i malo naraste. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Testo razvijte na debljinu od oko 1cm i čašom ili modlom vadite mladenčiće. Pecite ih 20-ak minuta. Tople premazati medom i posuti mlevenim orasima.
Od ove količine dobila sam 12 mladenčića, simbolično za ukućane. Ukoliko poštujete običaj, utrostručite meru i napravite svih 40 komada.