Big mamin pasulj

Pasulj je izvor hidrata, proteina i vlakana. Ne sadži masti i holesterol. Prvo pravilo kod kuvanja pasulja je da ga prethodno potopite obavezno preko noći u vodi, kako bi se oslobodile štetne supstance koje sadrži, kako bi se olakšalo samo kuvanje i varenje pasulja. Nakon toga dobro isprati pa započeti kuvanje. Moje drugo pravilo je da pasulj pravim bez zaprške i sa dosta povrća. Količine sastojaka mogu biti promenljive u skladu sa ukusom.

Sastojci:
400g pasulja
1 veća glavica crnog luka
1 štap celera
1 paprika
paradajz pire (koncentrat u tubi)
2 kašike masinovog ulja
so, biber, lovorov list, peršun

Priprema:
Nakon što je pasulj odstojao u vodi preko noći, isperite ga i stavite u čistu vodu da se kuva. Odmah naseckati luk i celer na sitno da se kuvaju zajedno sa pasuljem, kao i lovorov list. Kuvajte oko sat vremena uz dolevanje vode po potrebi, kuvati na srednjoj temeraturi. U zavisnosti od vrste pasulja zavisi i dužina kuvanja. Probajte neko zrno pasulja kako biste bili sigurni da je skuvan.
15-ak minuta pred kraj kuvanja izvaditi jednu kutlaču zrna i ispasirati u tanjiru viljuškom ili gnječalicom za pire, zajedno sa trećinom tube paradajz pirea. Sipajte pire od pasulja u šerpu, dodati naseckanu papriku, so i biber. Nakon 15-ak minuta sklonite sa ringle, dodajte dve kašike maslinovog ulja i naseckan svež peršun i promešajte.
Gustinu određujete količinom vode tokom kuvanja pa to odredite po svom ukusu, ja volim kad je gust pasulj.

Poslužite uz integralni hleb i svežu salatu.

Prijatno!

Free Joomla templates by L.THEME