Ratatouille (izgovara se ratatuj) je poznato jelo iz francuske regije Provanse. Ovo je pravi letnji recept u kome se koristi dosta povrća: paradajz, paprike, patlidžan, tikvice, luk. Možete ga služiti kao prilog, toplo ili hladno predjelo ili glavno jelo. Priprema je veoma jednostavna a ukus neodoljiv.
Sastojci:
1 patlidžan
1 tikvica
2 paradajza
2 paprike
1 ljubačasti luk
1 konzerva seckanog paradajza
1 kašika maslinovog ulja
Začini: so, biber, bosiljak, majčina dušica, beli luk u granulama
100g francuskog tvrdog sira po izboru
Priprema:
Luk iseći na sitne kockice i prodinstati ga na maslinovom ulju, na umerenoj temperaturi uz dolevanje malo vode po potrebi. Kada omekša, dodati konzervu seckanog paradajza i začine. Ukuvati sos par minuta pa ga preručite u tepsiju ili vatrostalnu činiju srednje veličine, u kojoj ćete peći ratatuj.
Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Patlidžan, tikvicu, paradajz i paprike isecite na tanke kolutove. U tepsiji sa sosem ređati povrće naizmenično u krug. Kada završite ređanje, posolite i začinite još malo povrće odozgo.
Pecite pokriveno papirom za pečenje ili folijom oko 45 minuta, zatim izvadite iz rerne, narendajte tvrd sir i vratite da se zapeče još par minuta.
Ovo je jedno od retkih jela koje ako pripremite ranije i podgrejete, imaće još lepši ukus.
Ukoliko služite ratatuj kao glavno jelo poslužite ga uz bareni basmati pirinač.
Bon appetit! Prijatno!