Glavni sastojak je kinoa, koja važi za jednu od nutritivno najvrednijih namirnica. Mogu se kombinovati po izboru za sva tri obroka (doručak, ručak ili večera). Ne sadrže gluten.
Sastojci za dve porcije:
50g sirove kinoe
2 jaja
70g svežeg celera (okvirno)
1 srednja šargarepa
1/2 glavice crnog luka
20g lanenog brašna (protein)
1 ravna kašičica soli
Biber i bosiljak po ukusu
Priprema:
Kinou potopiti na par sati ili preko noći. Zatim dobro isprati i skuvati u 150ml vode 15 minuta (dok upije svu tečnost).
Celer i šargarepu narendati, luk iseći sitno, dodati kuvanu kinou, jaja i laneni protein. Sjediniti smesu koja treba da bude kompaktna (po potrebi dodati još malo brašna).
U tiganju zagrejati 2 kašike maslinovog ulja na umerenoj temperaturi, kašikom vaditi smesu i oblikovati manje pljeskavice. Pržiti po 2-3 minuta sa obe strane uz pažljivo okretanje jer su meke. Od ove smese dobila sam 8 pljeskavica. Ukusne su i tople i hladne
*Zamena za laneni protein može biti neki drugi biljni poput bundevinog, suncokretovog, konopljinog ili u istoj količini neko integralno brašno (raženo, speltino, heljdino...).
Prijatno!