Tradicionalni, starinski kolač u novom ruhu. Bez belog brašna i rafinisanog šećera u sastavu👌🏻
Osmislila ih je @stankovic.dejana a ja sam se toliko oduševila ukusom da moram da podelim recept i ovde sa vama 🤗
Sastojci:
120g raženog brašna
100g speltinog brašna
50g mlevenih oraha
100g svinjske masti (sobne temperature)
60g meda
1 jaje
1 kašika arome vanile
sok od pola limuna
Omiljeni džem sa premazivanje
Priprema:
Mast sobne temperature umutite kratko mikserom, pa dodajte ostale vlažne sastojke, jaje, med, sok limuna i aromu vanile. Dodajte orahe i polovinu brašna pa još malo umutite mikserom. Testo dalje mesiti rukom ili špatulom dodajući preostalu količinu brašna. Ostaviti 20minuta u frižideru. Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje. Testo razviti na pobrašnjenoj podlozi i malom modlom ili čašicom praviti željene oblike i ređati u pleh. Peku se 15 minuta na 180 stepeni. Kada se malo prohlade spojiti ih omiljenim džemom, ja sam koristila domaći od šljive.