Vreme pripreme 45 minuta
Sastojci za 4 porcije:
200g pirinča okruglog zrna
1 konzerva kokosovog mleka (400ml)
2 kašike kokosovog brašna (obično za kolače)
4 kašika eritritola (ili zaslađivača po želji)
1 kašika meda (možete i samo medom zasladiti po ukusu)
1 kašičica arome vanile
1 zvezdica anisa (nije obavezno ali daje odličnu aromu, zamena muskatni oraščić)
1/2 kašičice cejlonskog cimeta
prstohvat soli
1 srednji ananas (ili konzerviran bez dodatog šećera)
Priprema:
U šerpu sipajte oprani pirinač i 500 ml hladne vode. Stavite na najačoj temperaturi ringle dok provri pa smanjite na srednju temperaturu ringle i kuvajte 15-20 min da pirinač upije svu tečnost, pratite.
Kada upije svu vodu, pirinač treba da je skoro gotov, sklonite šerpu sa ringle, dodajte konzervu kokosovog mleka, kokosovo brašno, zasladite eritritolom po ukusu (možete koristiti i izgnječenu bananu kao zaslađivač). Ukoliko koristite med da zadladite, njega dodajte skroz na kraju kada završite sa kuvanjem da ga ne bi izlagali visokoj temperaturi. Dodajte vanilu, cimet, anis, so.
Vratite na ringlu i nastavite kuvanje na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje sutlijaša da se ne zalepi za dno šerpe. Važno je da temperatura bude niža kako vam se ne bi odvojila masnoća iz kokosovog mleka, već da ostane kremasta struktura. Kuvajte još 15-20 minuta, dok ne dobijete željenu gustinu. Kada se sutlijaš skuva, trenutak je da dodate kašiku meda (ili više ako ne koristite drugi zaslađivač), izvadite zvezdicu anisa i servirajte u činije.
Pre služenja pospite sa još malo cimeta ili kakaoa, naseckajte ananas na kockice i servirajte ga odozgo. Osim njega lepo bi se uklopio i mango, kivi, japanska jabuka (kaki), banana, karamelizovane jabuke.